رئیس یکی از دو دولت لیبی خواستار آزادی مسعود خیرالمریمی شد

نخستین جلسه دادگاه ابوعقیله مسعود خیرالمریمی، به اتهام بمبگذاری سال ۱۹۸۸ در هواپیمای پان‌آمریکن، روز دوشنبه و در شهر واشینگتن‌دی‌سی برگزار شد

خبرگزاری آسوشیتدپرس روز سه‌شنبه، ۱۳ دسامبر ۲۰۲۲، نوشت فتحی باشاغا، نخست‌وزیر یکی از دو دولت فعلی لیبی، خواستار آزادی ابوعقیله مسعود خیرالمریمی شد. 

دادستانی اسکاتلند روز یکشنبه اعلام کرد خیرالمریمی را به اتهام بمبگذاری در هواپیمای پان‌آمریکن، که سال ۱۹۸۸ بر فراز شهر لاکربی اسکاتلند منفجر شد و تمام سرنشینان آن به قتل رسیدند، دستگیر کرده و به دولت ایالات متحده آمریکا تحویل داده است. 

بر اساس اطلاعات موجود خیرالمریمی یکی از افسران اطلاعاتی لیبی در دوره حکمرانی معمر قذافی بر این کشور بود و حالا قرار است به این اتهام در یکی از دادگاه‌های فدرال آمریکا محاکمه شود؛ دادگاهی که روز نخستین جلسه آن روز دوشنبه در شهر واشینگتن‌دی‌سی برگزار شد. 

حالا باشاغا ادعا کرده است خیرالمریمی ربوده شده و از این طریق او را به پایتخت ایالات متحده آمریکا برده‌اند. او در بخشی از گفتگو با یکی از شبکه‌های تلویزیونی محلی لیبی، در این رابطه چنین گفت: «گمان ما این است که او [خیرالمریمی] ربوده شده است و، به‌طور قطع، این امری خارج از چارچوب قانونی و قضایی است و من چنین چیزی را رد می‌کنم و به رسمیت نمی‌شناسم.»

Read More

This section contains relevant reference points, placed in (Inner related node field)

آسوشیتدپرس در فرازی از گزارش روز سه‌شنبه با اشاره به این موضوع که در حال حاضر دو دولت بر لیبی حکمرانی می‌کنند، نوشت بسیار احتمال دارد که باشاغا موضوع مربوط به خیرالمریمی را به این دلیل طرح کرده است که گمان می‌کند دولت رقیبِ او به ریاست عبدالمجید دبیبه، مستقر در شهر طرابلس، در دستگیری و انتقال خیرالمریمی به خاک ایالات متحده آمریکا نقش داشته است. 

پرواز پان‌آمریکن، که در روز ۲۱ دسامبر ۱۹۸۸ راهی نیویورک بود، وقتی تنها کمتر از یکساعت از آغاز پروازش گذشته بود بر فراز شهر لاکربی اسکاتلند منفجر شد. اگر چه ایالات متحده آمریکا در آن زمان در نهایت دولت لیبی را به‌طراحی و اجرای این عملیات تروریستی متهم کرد و دولت قذافی نیز تحت فشارهای آمریکا این اتهام را پذیرفت، اما از همان ابتدا نشانه‌هایی آشکار از نقش داشتن جمهوری اسلامی در این عملیات وجود داشت که دولت‌های مختلف ایالات متحده آمریکا هرگز آن نشانه‌ها را پیگیری نکردند و پای مقام‌های حکومت اسلامگرای ایران را به پرونده نگشودند. 

ایندیپندنت فارسی روز یکشنبه، و همزمان با انتشار خبر مربوط به دستگیری و استرداد خیرالمریمی به خاک آمریکا، در  گزارش و گفتگو به بررسی نقش نظام جمهوری اسلامی ایران در این عملیات و فرضیه‌های مرتبط با این موضوع پرداخت.  

با این‌وجود مقامات آمریکایی در حال حاضر می‌گویند ابوعقیله مسعود خیرالمریمی اعتراف کرده است این عملیات دستور دستگاه اطلاعاتی لیبی بوده، بمب به‌کار رفته در انفجار لاکربی را او ساخته و با همکاری دو مامور دستگاه امنیتی لیبی نقشه را اجرا کرده است. پلیس فدرال آمریکا، اف‌بی‌آی، همچنین به‌نقل از خیرالمریمی گفت پس از انجام موفقیت‌آمیز این عملیات، معمر قذافی از اعضای تیمی که این عملیات تروریستی را طراحی و اجرا کرده بودند تشکر کرد.

بیشتر از جهان